søndag 30. oktober 2011

Siem Reap og Angkor

Det regna godt så og si hele veien fra Phnom Penh til Siem Reap. Rismarker så langt øyet kunne se, med et par palmer stikkende opp her og der, fulgte oss også. Mange av dem oversvømt av den flommstore innsjøen Tonle Sap. Som vokser fra 3000km2 i tørkeperioden til 13000 km2 i regntida. Enda en fun-fact er at elven Tonle Sap, som under tørkeperioden renner fra innsjøen og møter Mekong i Phnom Penh, Snur og renner andre veien under regntiden.

Da vi kom til byen tok vi inn på et overprisa skikkelig ræva hostel. (Vi reiser fortsatt med Alex og Carro fra Canada). Det var fuktig som en sauna, sengetøyet, til carro og alex, lukta ikke veldig rent. Dørklinka på innsiden av doen så ut til å ha vært gjennom utallige kriger, gjennomrusta og helt udugelig. Men trøtte som vi var, sent var det og, fant vi mat og la oss. Dagen etter fant vi en bedre plass og begynte å planlegge de neste tre dagene. Vi var litt skeptiske, på vei til frokosten vasset vi med vann opp til knea, midt i gata, og alle butikker hadde sandsekker og murer bygd opp forran inngangen.

Dagen etterpå var vi klare for eventyr. Aner ikke hvor jeg skal begynne her, går ikke ann å beskrive det vi så her.

Litt historie er alltid fint, Hvertfall et par av dere her som liker det veit jeg. også kan jeg si hvor de forskjellige bildene er tatt.

De første templene ble påbegynt i år 802, og de kom på løpende bånd frem til 1432. Da Khmerriket ble kvalt av sin egen storhet på samme måte som Mayaene. For en liten sammenligning hadde london ca 50-60000 innbyggere på midten av 1200 tallet. Da hadde Angkor (over et stort område, men fortsatt en "by")drøyt en million innbyggere.

Det å gå dypere inn i historie her er bare  gi opp, alt for mye gøy. Men det er to konger som må komme fram. Suryavarman II. Han samlet Kambodsja etter flere år med nedgang kriger og andre herskere. Han utvidet også til Burma. Han dro med Hinduismen tilbake (Khmerriket skiftet religion ofte!)Han bygde det største av alle templene i området, Angkor Wat, som da det ble bygd var et Hinduistisk tempel. Men etter flere påbygninger av senere konger nå i hovedsak er et Buddistisk tempel. Selv om det for det meste er Hinduistiske guder og historie som er gravert i veggene. De 5 karakteristiske tårnene i midten derimot har utelukkende Buddha statuer.  Et fantastisk tempel. Byggingen av dette tempelet derimot var en stor påkjenning på ressurser samtidig som han hadde en heller misslykket krig mot Dai-Vetfolket(nordvietnam).  Dermed kom Chamfolket fra sørvietnam og skakkkjørte hele Angkorriket. De brant og plyndret alt som var av tre. Alle hus utenom templene.

4 år senere tok Jayavarman VII igjen. Han sendte Cham folket tilbake til Mekongdeltaet  og var "The king of the Good kings" En godt likt mann og kunne det å bygge templer. Han tok med seg Buddhismen tilbake og templene han er mest kjent for er Preah Khan, Ta Prohm (Tomb Rider) og Angkor Thom(stor by med Bayon i midten). Bayon er det tempelet Både jeg og Kaja likte best. Med, opprinnelig, 54 tårn, og alle med 2 til 4 ansikter av Jayavarman VII selv. Det kuleste med dette tempelet er historien som er risset inn i bilder på muren rundt. Den viser blandt annet da han drev Chamfolket på dør. Båtkrig, mange forskjellige bilder fra daglilivet og Khmerkriger på mars, med elefanter og det hele. Veldig gøy!!

3 kommentarer:

  1. Det virker som om de har litt lite å finne på enkelte steder der :P Bytter religion til stadighet f.eks. :P

    Og ja! Historie.

    Hvor mye tid bruker du på å finne ut alt detta egentlig? Syns du har imponerende mye historie bak innlegga, og det at du tydeligvis veit mye mer. Ser Kaja noe til deg sånn egentlig? ;D

    SvarSlett
  2. Haha! Det tar ikke veldig lang tid, Det jeg vet har jeg lest på bussturer og slikt. Da sover jo kaja uansett så hun merker vel ikke så mye til det :D

    SvarSlett
  3. Hehe. Skjønner. Like greit det da ;D Jeg syns iallefall det er gøy å lære litt rundt også :D Jeg kan jo nada om historie derfra.

    SvarSlett